Auto en caravan

Steeds meer mensen kiezen voor een caravan, om zo te kunnen genieten van lange en korte vakanties op momenten dat het hun uitkomt. De wereld ligt aan je voeten, je kunt gaan en staan waar je wilt. Toch zijn er wat aspecten waar je rekening mee moet houden. Zo is het erg belangrijk om bij het vervoer van je caravan te weten welk rijbewijs je nodig hebt.

Welk rijbewijs is vereist voor een auto met caravan?
Het is afhankelijk van het gewicht van de caravan welk rijbewijs vereist is. De gegevens over het gewicht van uw auto en het gewicht dat uw auto mag trekken, vindt u op het kentekenbewijs.

Rijbewijs B
Wanneer u alleen rijbewijs B heeft, is het toegestaan een aanhanger te trekken van niet meer dan 750 kilo. De auto samen met de aanhanger of caravan mogen maximaal 3500 kilo wegen.

Rijbewijs BE
Sinds de nieuwe regeling van 19 januari 2013 is een rijbewijs BE geschikt voor auto’s met een aanhanger of caravan van niet meer dan 3500 kilo.
Was u voor de nieuwe regeling al in het bezit van een rijbewijs BE¬? Dan gelden voor u nog de oude regels. Dit houdt onder andere in dat er geen maximum is bepaald voor het gewicht dat de auto trekt. Houdt wel rekening met de maximale treklast van uw auto. Deze informatie kunt u vinden in het instructieboekje van de auto.

Rijbewijs B met code 96
Sinds de regels van 2013 mag u met het nieuwe rijbewijs en aanvullend code 96, een aanhanger of caravan van niet meer dan 750 kilo achter uw personenauto trekken. De auto en de aanhanger mogen bij elkaar maximaal 4250 kilo wegen. Als u geslaagd bent voor het nieuwe B+ examen kunt u een code 96 aanvragen bij uw eigen gemeente.

Bron: www.rijksoverheid.nl