Op vakantie met caravan; check, check, dubbel check

De caravan is uit de opslag gehaald, de weersvoorspellingen worden om de dag bekeken en de vakantiekriebels zijn vol op aanwezig, hoog tijd om te gaan dus! Maar voordat je gaat zijn er een aantal dingen die gecheckt moeten worden. Naast de route uitstippelen, de verzekering regelen en de koffers inpakken – dingen die bij iedere vakantie doet – zorgt een vakantie met de caravan voor een extra checklist. Hieronder even op een rijtje waar je allemaal aan moet denken als je met de caravan op vakantie gaat.

Begin met het controleren van je caravan

Begin al vroeg met het controleren van de caravan zodat je niet kort voor vertrek voor onverwachte problemen komt te staan. Dat er geen verplichte APK voor caravans bestaat wil niet zeggen dat de caravan niet om de zoveel tijd gecontroleerd moet worden. Controleer de lichten, de remmen, het onderstel en de banden (ook het reservewiel). Doe dit op tijd, mocht er iets niet goed zijn heb je nog voldoende tijd om de caravan naar een garage te brengen.

Gewicht van caravan

Op vakantie met caravan; check, check, dubbel check

Het meest voorkomende probleem bij politiecontroles is dat de caravan te zwaar of verkeerd geladen is. In dit geval kan de politie zelfs aangeven dat je niet verder mag rijden. Als de caravan verkeerd geladen is, kan dit tot gevolg hebben dat de koersstabiliteit vermindert wat kan zorgen voor slingeren op de weg. Een te zwaar geladen caravan heeft naast de risico’s voor de veiligheid op de weg ook nadelige gevolgen voor het onderstel, de opbouw en de as van de caravan. Het is dus van belang dat je dit controleert voor je van huis weg gaat om problemen of onveilige situaties te voorkomen.

Laatste check

Op de dag van vertrek als alles is ingeladen zijn er nog een aantal puntjes die handig zijn om even na te lopen. Zijn alle kastjes gesloten? Is de handrem van de caravan ontgrendeld? Belangrijke vragen die je jezelf moet stellen voordat je begint aan de trip. Naast het controleren van de caravan zelf, moet ook de inhoud van de caravan worden nagelopen. Een goede paklijst zorgt ervoor dat je belangrijke kampeerspullen niet vergeet in te pakken.

5-belangrijke-elementen-inpaklijst

Geen zin in de rompslomp van de caravan maar wil je wel de sfeer van een camping ervaren? Dan is een stacaravan een goed alternatief. In een stacaravan ervaar je het comfort van een eigen douche, keukentje enz. maar heb je toch de typische gezelligheid van de camping.

Reacties zijn gesloten